Mailen

Wat is het verschil in kwaliteit tussen de aangeboden vitamines en mineralen?

1 maart 2023

Wat is het verschil in kwaliteit tussen de aangeboden supplementen?

Eigenlijk zitten in alle aangeboden producten ‘dezelfde’ vitamines en mineralen. Het is daarom verleidelijk om voor de goedkoopste versie te gaan: in veel gevallen gaat het dan om de standaard huismerken. Maar let op, het is inderdaad zo dat ‘dezelfde’ vitamines en mineralen in de potjes zitten, onderling zit er echter een ontzettend groot verschil in de kwaliteit van de aangeboden supplementen! In sommige gevallen ligt de kwaliteit van supplementen zo laag dat de voedingsstoffen direct verloren gaan in het lichaam. De ingenomen supplementen zullen dan geen gunstig effect opleveren. Laten we dat eens verder gaan uitdiepen.

Als we kijken naar de vitamines en mineralen zelf, dan vinden we dus geen verschil: “Een vitamine B molecuul is een vitamine B molecuul”. Toch kunnen er verschillende grond- of hulpstoffen gebruikt worden. Dit maakt of kraakt uiteindelijk de kwaliteit van het aangeboden product. Om er zeker van te zijn dat wij een kwalitatief goed product kunnen leveren, hebben wij voor VDS Vitamins gekozen. Op deze manier hebben we niet alleen invloed op de kwaliteit van het product maar zijn we er ook zeker van dat het product geen ongewenste toevoegingen bevat.

Opname van vitamines en mineralen in het lichaam

Er kan een verschil zitten in de mate waarin een vitamine of mineraal “effectief” wordt opgenomen in het lichaam. Bij VDS Vitamins blijven we hier voortdurend onderzoek naar doen. Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar betere grondstoffen en productiemethoden wat uiteindelijk kan leiden tot verbeteringen in onze producten.
Wat betreft de kwaliteit van het supplement is de ‘opneembaarheid’ in het lichaam van groot belang. Deze term beschrijft eigenlijk hoe snel je lichaam een bepaald supplement kan verwerken. De gunstige eigenschappen van de actieve stoffen in het supplement moeten immers goed tot uiting komen. Bij VDS Vitamins hebben we hier de nodige aandacht aanbesteed. Het geeft ons namelijk ook geen voldoening als de supplementen slecht opneembaar zijn. Dat is zonde!
We lichten hieronder de opname van twee supplementen in het lichaam uit: vitamine B12 en vitamine D3.

Vitamine B12

Je lichaam moet bepaalde B vitamines zelf omzetten naar een actieve vorm, dit om de vitamines werkzaam te krijgen. Dat geldt ook specifiek voor onze eigen vitamine B12. Het omzetten van een B vitamine naar een actieve vorm gebeurt met behulp van je darmen. Dit kost je lichaam veel energie. Niet iedereen kan vitamine B12 op een even snelle manier actief maken in het lichaam. Zeker als je al vermoeid bent kun je het beste kiezen voor een supplement dat al actieve B vitamines bevat.

Voor vitamine B12 herken je dit aan: “methylcobalamine” in de ingrediëntenlijst.

vitamine b-12

Vitamine D3

De twee belangrijkste vormen van vitamine D zijn vitamine D2 en vitamine D3. De meeste actieve vorm betreft vitamine D3.

Op het etiket herken je de actieve vitamine D3 aan: “cholecalciferol”

vitamine-d3

Hoe belangrijk is de vorm van een voedingssupplement?

Ook de vorm van een supplement is bepalend voor de opneembaarheid. Met zorg hebben wij daarom gekeken naar de vormen van onze supplementen.

Softgel (Co-enzym Q10, Vitamine D3, Omega 3)

Een softgel heeft een omhulsel van gelatine. Binnen de softgel bevindt zich vloeistof. Een softgel is ideaal voor oliën zoals visolie (onderdeel van bijvoorbeeld onze Omega 3). Olie oxideert namelijk snel op het moment dat het in contact komt met zuurstof. Dit vermindert de werkzaamheid. In een softgel blijft de olie juist langer goed.

Tabletten (Calcium-magnesium-zink, Vitamine B12)

Voor het maken van een tablet is een ’tabletteerbasis’ nodig. Die basis houdt alle voedingsstoffen bijeen. Ook geeft het de tablet structuur. De tabletteerbasis is van grote invloed op de kwaliteit en opneembaarheid van het supplement. Een tablet moet goed uiteenvallen in het lichaam en mag natuurlijk niet irriterend zijn voor maag en darmen.

Synergie in onze Gummies (Vitamine B8/Biotine)

Naast de opneembaarheid in het lichaam is ook de specifieke combinatie van bepaalde (voedings-) stoffen kenmerkend voor de kwaliteit van het product. Die voedingsstoffen moeten met elkaar in ‘synergie’ werken. Dat wil zeggen dat ze samen nog waardevoller zijn dan als je één ervan apart zou innemen. Dit is het geval bij onze Gummies. Onze Gummies bevatten een hoog niveau aan vitamine B8 (Biotine) maar bevatten daarnaast ook andere voedingstoffen om het gezondheidseffect voor haar, huid en nagels te optimaliseren.

Het moment waarop je het voedingssupplement inneemt, is dat belangrijk?

Neem het supplement in bij de maaltijd

Wist je dat het moment waarop je een supplement inneemt, invloed heeft op de werking van het supplement? Je kunt de meeste supplementen het beste innemen tijdens de maaltijd. Dit komt om dat de vertering op dat moment al volop actief is. Dit betekent dat het supplement gemakkelijker wordt opgenomen in het lichaam en niet onbelangrijk: dat je er minder maag- en darm klachten van ondervindt.

Wat is het juiste moment op de dag?

Ook het moment van de dag kan belangrijk zijn bij de inname van de producten. Wil je graag meer energie? Neem de supplementen dan aan het begin van de dag. Het gaat in dit geval bijvoorbeeld over de vitamine B12 en het co-enzym Q10.

Duurt het lang voordat de supplementen hun gewenste effect bereiken?

Het kan zeker even duren voordat de supplementen het gewenste gezondheidseffect bereiken. Geduld hierbij is erg belangrijk. Klachten en bijwerkingen ontstaan namelijk ook niet in 1 dag (in het geval van klachten kan dit proces soms zelfs jaren duren). Dit betekent dat je andersom vaak ook niet binnen 1 dag van je klachten af kunt zijn. In sommige gevallen kan dit een paar maanden duren.

Multivitaminen en selectie vitamines en mineralen bij VDS Vitamins

Bij VDS Vitamins zijn we over het algemeen geen fan van multivitaminen. Het blijkt namelijk dat multivitaminen regelmatig ontbrekende vitamines hebben die je lichaam juist nodig heeft. In tegenstelling, zitten er vaak wel weer vitamines in waar de meeste mensen geen tekort aan hebben.

Een voorbeeld hiervan is vitamine C, iets wat standaard in multivitaminen zit. Hoewel vitamine C zeker bij kan dragen aan een normale werking van het immuunsysteem geeft een teveel aan vitamine C juist weer maagdarmproblemen.
Onze selectie bij VDS Vitamins is bewust niet erg breed. De keuze om alleen de huidige producten aan te bieden is met zorg genomen: Vitamine D3, Vitamine B12, Omega 3, Vitamine B8 (Biotine/Gummies), Co-enzym Q10 en Calcium-Magnesium-Zink.

Samenvattend, waarom zou je kiezen voor VDS Vitamins?

Naast het delen van de juiste kennis op basis van wetenschap vinden wij het belangrijk de juiste producten te leveren. Niet alle vitamines en mineralen zijn van hetzelfde kwalitatieve niveau. Om er zeker van te zijn dat wij een kwalitatief goed product kunnen leveren, hebben wij voor VDS Vitamins gekozen. Op deze manier hebben wij niet alleen invloed op de kwaliteit van het product maar zijn wij er ook zeker van dat het product geen ongewenste toevoegingen bevat.