Mailen

Vitamine voor de hersenen

Vitamine voor hersenen, psychologische functie en geheugen

Zoek je vitamine voor de hersenen of supplementen welke kunnen bijdragen aan het functioneren van het geheugen? Merk je veranderingen in je gemoedstoestand? Dan kan dit een gevolg zijn van de medicatie die je gebruikt. Met behulp van de juiste vitamines uit de webshop van Hulp bij Bijwerkingen kun je deze ongewenste bijwerkingen mogelijk verminderen. Wij zijn volledig op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen over het gebruik van vitamine en voedingssupplementen. Je kunt dan ook rekenen op een betrouwbaar advies voor supplementgebruik bij medicijn bijwerkingen.

vitamine voor de hersenen

Vitamine B12 kan bijdragen aan het functioneren van het geheugen

Een vitamine B12-tekort komt vaker voor dan gedacht. Dit is een bekend verschijnsel bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals maagzuurremmers, metformine en de anticonceptiepil. Uit onderzoek blijkt dat, omgerekend, een half miljoen Nederlanders te maken heeft met een vitamine B12 tekort. Naast mensen die bovengenoemde medicijnen slikken, kunnen ook mensen van boven de 50 jaar, vegetariƫrs en veganisten baat hebben bij vitamine B12 ten behoeve van het functioneren van het geheugen. Verder is onderzocht dat toediening van B12 via de mond (oraal) net zo effectief zou zijn als via een injectie. Een vitamine supplement B12 kan dus mogelijk uitkomst bieden.

Toegestane gezondheidsclaims voor vitamine voor de hersenen zijn momenteel dat vitamine b12 kan bijdragen aan het hersen- en zenuwfuncties betrokken bij concentratie, leervermogen, redeneringsvermogen en het geheugen.

Onvoldoende vitamine B12 voor de hersenen

Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat vitamine B12 en andere soorten vitamine B onvoldoende worden opgenomen. Medicijnen die de opname kunnen belemmeren zijn:

  • Maagzuurremmers zoals Omeprazol, Pantoprazol, Nexium en Zantac
  • Para-aminosalicylzuur (tuberculose)
  • Neomycine (een antibioticum)
  • Colchicine (tegen jicht)
  • Metformine (bij diabetes 2)
  • Questran (cholesterolverlager)
  • Kaliumtabletten (zoals Slow K)

Bron: Stichting B12 tekort

Omega 3 (DHA) als vitamine voor de hersenen

Niet alleen zou ongeveer een half miljoen Nederlanders onvoldoende vitamine B12 binnenkrijgen, dit geldt ook voor omega 3. Omega 3 (DHA) draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. Een omega 3 tekort kan direct effect hebben op je lichamelijke en geestelijke welzijn. Deze vitamine voor de hersenen is te vinden in vis, lijnzaadolie, koolzaadolie, walnotenolie, sojaolie, chiazaad en hennepzaad. Ook sommige margarines bevatten omega 3 door de toevoeging van visolie.

Supplementen bestellen?

Raadpleeg Hulp bij Bijwerkingen voor professioneel en wetenschappelijk onderbouwd advies. Zo weet jij zeker dat je het goede supplement kan bestellen.