Mailen

Co-enzym Q10 tekort

Co-enzym Q10 inname bij vermoeidheid

In de wetenschap wordt veel gediscussieerd over het mogelijke effect van het co-enzym Q10. Er zijn wetenschappeljke indicaties dat het co-enzym Q10 kan bijdragen aan het energetische metabolisme. Met andere woorden: het heeft zou een gunstig effect hebben op vermoeidheid en energietekort. Een echte gezondheidsclaim kan nog niet worden gemaakt. De wetenschappelijke resultaten hiervoor worden goed in de gaten gehouden. Hulp bij Bijwerkingen kan hierover de laatste wetenschappelijke adviezen geven.

q10 tekort co-enzym q formule

Co-enzym Q10 tekort bij betàblokkers en statines

Wetenschappers impliceren dat het co-enzym Q10 bij kan dragen aan de ondersteuning van de werking van het hart door de energieproductie in de hartspiercellen te optimaliseren. Bepaalde medicatie kan echter de opname van het co-enzym Q10 in het lichaam belemmeren, zoals bètablokkers of statines. Bètablokkers kunnen de bloeddruk verlagen. Dit komt doordat zij de werkzaamheid van adrenaline, dopamine en noradrenaline verminderen. Als gevolg kan het hart minder krachtig en langzamer gaan pompen. Een bijkomend effect is dat het ook de werking van co-enzym Q10 kan beïnvloeden. Maar ook statines kunnen de werking van co-enzym Q10 negatief beïnvloeden. Mogelijk draagt dit bij aan statine-gerelateerde vermoeidheid.

Wetenschappelijke onderzoek: Q10 tegen vermoeidheid

Een systematic review waarin 16 verschillende wetenschappelijke resultaten zijn onderzocht, suggereert dat de meerderheid van deze onderzoeken een voordelig effect laat zien bij het innemen van Q10 supplementen tegen vermoeidheid:

  • In de algemene gezonde populatie
  • Bij patiënten met fibromyalgie
  • Bij statine-gerelateerde vermoeidheid
  • Bij Multiple Sclerosis (MS)
  • Bij hart(falen) patiënten

Volgens deze wetenschappers lijken de eventuele gunstige effecten van het co-enzym Q10 te zitten bij patienten met fibromyalgie en patiënten met vermoeidheidsklachten welke zijn veroorzaakt door hun behandeling met statines. Zoals eerder gesteld kan een echte gezondheidsclaim niet worden gemaakt.

Bestel supplementen bij co-enzym Q10 tekort

Wil je meer weten over co-enzym Q10 supplementen? We geven je graag het beste advies gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.