Mailen

Vitamine B8 tekort

Symptomen van vitamine B8 tekort

Heb je een vitamine B8 tekort? Dit kan in het lichaam voor vervelende symptomen zorgen, zoals huid- en haarafwijkingen. Deze symptomen worden mogelijk mede veroorzaakt door jouw medicijngebruik. Mocht er sprake zijn van een vitamine B8 tekort door medicijnen, dan krijg je bij ons altijd betrouwbare en veilige hulp. Het advies dat wij geven, is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen voor het gebruik van vitaminen en voedingssupplementen.

Wanneer heb je een vitamine B8 tekort?

Hoe ontstaat een vitamine B8 tekort en wanneer merk je dat je dit hebt? Dit is een vraag die Hulp bij Bijwerkingen graag voor jou beantwoord. Een vitamine B8 tekort komt in Nederland niet veel voor, tenzij je veel rauwe eieren eet. Ei belemmert namelijk de opname van B8 in het lichaam. Rauw eiwit bevat namelijk advidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine, B8, niet meer kunt opnemen in je lichaam. Ook kunnen bepaalde medicijnen ervoor zorgen dat de vitamine B8 inname belemmerd wordt.

Hoe kan tekort b12 ontstaan?

Hoe ontstaat een vitamine B8 tekort?

Een vitamine B8 tekort kan mede veroorzaakt worden door bepaalde medicatie die je mogelijk inneemt. Medicatie die een biotine tekort kunnen veroorzaken, en dus de biotine behoefte mogelijk verhogen, zijn:

 • Sulfa-antibiotica
 • Anticonvulsiva (primidon, carbamazepine, fenytoïne, fenobarbital of valproïnezuur)
 • Isotretinoïne
 • Anticonceptiepil
 • Bètablokkers

Wat biotine suppletie voor jou kan betekenen

Biotine zorgt voor het behouden van een normale structuur en functie van de huid.

Is een vitamine B8 tekort gevaarlijk?

Mensen kunnen zelf geen biotine in hun lichaam aanmaken, we moeten dit uit voedingsbronnen halen. Helaas lukt niet iedereen dat. Maar een echt vitamine B8 tekort is zeldzaam. Heb je wel een vitamine B8 tekort? Dan kan dit voor vervelende symptomen zorgen, zoals problemen met de huid of het haar. Indien er sprake is van een biotine tekort dan kan dit dus wel degelijk vervelend zijn.

Goed opletten met deze aandoeningen

Mensen met de volgende aandoeningen of gewoontes moeten extra opletten dat zij geen vitamine B8 tekort krijgen:

 • Biotinidase deficiëntie – een erfelijke stofwisselingsziekte
 • Broze nagels
 • Diabetes type 2
 • Seborroïsche dermatitis – ziekte van Leiner
 • Spierkramp bij hemodialyse patiënten
 • Onverklaard smaakverlies – Multiple sclerose
 • Verhoogde biotine behoefte bij nierdialyse, hoge inname van alcohol of koffie, maagziekten, inflammatoire darmziekten, zwangerschap en/of borstvoeding of hoge consumptie van rauwe eieren

Vitamine B8 tekort - bloed - cel

Bestel vitamine B8 in de webshop

Hulp bij Bijwerkingen informeert je graag over de voordelen van supplementen bij medicatie inname. Wij baseren ons advies op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen voor het gebruik van vitaminen en voedingssupplementen. Je krijgt bij ons dus altijd betrouwbare en veilige hulp. Wij verkopen zorgvuldig uitgezochte vitaminen, waaronder gummys met biotine, in de webshop.