Mailen

Vitamine D tekort

Vitamine D tekort verhelpen

Heb je mogelijk een vitamine D tekort? Wellicht omdat je te weinig met de blote huid in de zon bent geweest, te weinig vette vis eet of bepaalde medicijnen inneemt, zoals statines? Dan kun je mogelijk vervelende symptomen ervaren gerelateerd aan jouw botten en/of immuunsysteem.

Vitamine D tekort door te weinig zonlicht

Een vitamine D tekort blijkt wetenschappelijk gezien veel bij de Nederlandse bevolking voor te komen. Dit is met name het geval in het najaar en tijdens de winter. Want de zon zien we in het najaar en in de winter natuurlijk maar weinig. Dus kom je weinig buiten of draag je lange kleding? Dan neemt de huid onvoldoende vitamine D op en kan er een vitamine D tekort ontstaan.

Embrace the sun - vitamine D tekort

Vitamine D tekort door voeding

Vitamine D kunnen we als mens niet zelf aanmaken, we zijn hiervoor afhankelijk van de zon. Doordat we vitamine D opvangen met onze blote huid, kan het dus voorkomen dat we in de koudere maanden van het jaar een vitamine D tekort ontwikkelen. Deze vitaminebehoefte is bij te vullen door bepaalde voeding te consumeren, zoals plantaardige producten. Maar je kunt ook denken aan vette vis, waar veel vitamine D3 in zit. D3 is de dierlijke en krachtige versie van de vitamine D familie. Het nadeel is wel dat je gigantische hoeveelheden vette vis of orgaanvlees moet eten om voldoende vitamine D3 binnen te krijgen. Extra inname van vitamine D supplementen kan dan belangrijk zijn.

Vitamine D tekort door medicijnen

Naast dat er een tekort aan vitamine D door te weinig zonlicht of inname van bepaalde voeding kan ontstaan, kunnen ook bepaalde medicijnen de inname van vitamine D belemmeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat zo’n 10% van de statinegebruikers last blijkt te hebben van spierklachten. Vitamine D zou hier mogelijk mee samen kunnen hangen. Personen die statines gebruiken én spierklachten hebben bleken namelijk eerder ook een tekort aan vitamine D in het lichaam te hebben.

Wat doet vitamine D tekort?

Een vitamine D tekort kan bijdragen aan de werking van jouw immuunssyteem. Vanuit ons wetenschappelijk oogpunt lijkt te weinig vitamine D ook een relatie te hebben met de ontwikkeling van allergieën. Hier is echter nog wel meer onderzoek voor nodig. Doordat het microbioom (bacteriën, virussen, gisten en schimmels in het lichaam) en vitamine D elkaar beïnvloeden en met elkaar verbonden zijn, betekent dit dat vitamine D mogelijk een belangrijke speler is.

Wij hebben de groepen die wetenschappelijk gezien sneller een vitamine D tekort ontwikkelen op een rij gezet:

  • Kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Vrouwen van 4 tot 50 jaar met onvoldoende zonlicht blootstelling of donkere huid
  • Mannen van 4 tot 70 jaar met onvoldoende zonlicht blootstelling of donkere huid
  • Vrouwen van 50 tot 70 jaar en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar
  • Zwangere vrouwen

Helpt uw botten - vitamine d tekort

Wetenschappelijk onderzoek

Hoewel de suggestie vaak wordt gewekt, is er in de medische wetenschap geen consensus bereikt over het mogelijke effect van vitamine D op vermoeidheidsklachten. Resultaten zijn namelijk niet eenduidig. Er zijn aanwijzingen, gepubliceerd in kwalitatief goed uitgevoerde studies, dat het innemen van vitamine D ondersteuning zou kunnen bieden bij het verminderen van vermoeidheidsklachten maar een conclusie kan hier niet uit worden opgemaakt.

Is vitamine D tekort gevaarlijk?

Een ernstig vitamine D tekort kan leiden tot ernstige aandoeningen. Er kan bijvoorbeeld in de botten Osteoporose ontstaan. Dit houdt in dat het lichaam de botten sneller afbreekt dan repareert. Dit is botontkalking. Hierdoor kunnen botten sneller breken.

Bestel supplementen tegen vitamine D tekort

Hulp bij Bijwerkingen informeert je graag over de voordelen van supplementen bij medicatie inname. Wij baseren ons advies op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen voor het gebruik van vitaminen en voedingssupplementen. Je krijgt bij ons dus altijd betrouwbare en veilige hulp.