Mailen

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 tekort geeft symptomen

Een vitamine B12 tekort in het lichaam kan voor vervelende symptomen zorgen. Er kunnen bijvoorbeeld problemen met de psychologische functie ontstaan. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het medicijn dat je slikt. De inname van bepaalde vitaminen en mineralen kan helpen bij deze bijwerkingen. Hulp bij Bijwerkingen informeert je graag over de voordelen van supplementen bij medicatie inname. Wij baseren ons advies op de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen voor het gebruik van vitaminen en voedingssupplementen. Je krijgt bij ons dus altijd betrouwbare en veilige hulp. Wij verkopen zorgvuldig uitgezochte vitaminen, waaronder vitamine B12, in de webshop.

Wanneer heb je een vitamine B12 tekort?

Wanneer heb je een vitamine B12 tekort en hoe ontstaat dit probleem? Dit is een vraag die Hulp bij Bijwerkingen graag voor jou beantwoordt. Een vitamine B12 tekort komt veel vaker voor dan gedacht. Dit is zeker zo bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Uit onderzoek blijkt dat omgerekend zo’n half miljoen Nederlanders hiermee te maken hebben. Daarnaast kan uit een veganistisch of vegetarisch dieet een vitamine B12 tekort ontstaan.

vitamine b12 tekort - bepaalde medicijnen kunnen dat mogelijk veroorzaken

Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort?

Het gebruik van bepaalde medicatie kan de opname van vitamine B12 in het lichaam belemmeren. De medicijnen waarbij dit het geval zou kunnen zijn:

  • Maagzuurremmers
  • Metformine
  • Anticonceptiepil

Wat doet vitamine B12 tekort met je?

Bepaalde medicijnen kunnen dus verantwoordelijk zijn voor het belemmeren van vitamine B12 opname in het lichaam. Wij leggen je graag per medicijn uit hoe een eventueel tekort aan B12 zou kunnen ontstaan.

Maagzuurremmers: B12 tekort symptomen

Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan de kans vergroten op een vitamine B12 tekort in het lichaam. Het gaat hierbij om de maagzuurremmers die onder protonpompremmers en H2-receptorantagonisten vallen. Zij remmen mogelijk de aanmaak van maagzuur en pepsine, waardoor vitamine B12 minder goed wordt vrij gemaakt van het voedingseiwit. Dit heeft als consequentie dat vitamine B12 mogelijk minder goed wordt opgenomen in het lichaam. Bij chronisch gebruik van maagzuurremmers bestaat er dus een vergrote kans op een tekort aan vitamine B12. Eenvoudige maagzuur producten, zoals Rennie en Gaviscon, hebben overigens geen effect op de vitamine B12 status in het lichaam.

vitamine voor energie - vitamine b12 tekort

Metformine: B12 tekort gevaarlijk?

Metformine wordt voorgeschreven aan diabetes type II patiënten. Het medicijn vermindert de aanmaak van glucose. Metformine zorgt bij 30% van de patiënten die dit medicijn gebruiken voor een vitamine B12 tekort, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom is de vraag: is een tekort aan vitamine B12 gevaarlijk? Een ernstig tekort kan symptomen geven zoals neurologische gevolgen. Ook is het mogelijk dat het zenuwstelsel wordt aangetast. Andere mogelijke symptomen zijn:

  • Gevoelloze vingers en tenen
  • Tintelingen in het lichaam
  • Beweging minder precies
  • Problemen met evenwicht
  • Uitvalsverschijnselen of doof gevoel
  • Concentratiestoornissen of geheugenproblemen
  • Afasie en/of ataxie

Medicatie die zorgen voor vitamine B12 tekort

De anticonceptiepil kan ook bovenstaande symptomen veroorzaken. Maar ook Neomycine, dit is een antibiotium, Colchicine, tegen jicht, en Questrain, om cholesterol te verlagen, zijn medicijnen die de opname van vitamine B12 mogelijk kunnen belemmeren.