Mailen

Magnesium tekort

Magnesium tekort: symptomen

Een magnesium tekort in het lichaam kan bijdragen aan het ervaren van vervelende symptomen. Soms worden deze symptomen veroorzaakt door bepaald medicijngebruik. Maar er zijn ook andere oorzaken voor een magnesium tekort in het lichaam. Hulp bij Bijwerkingen helpt je graag met wetenschappelijk onderbouwd advies. Je krijgt bij ons dus altijd betrouwbaar en veilige hulp bij een magnesium tekort door medicijn bijwerkingen. Lees snel verder hoe Hulp bij Bijwerkingen jou kan helpen.

Wanneer heb je een magnesium tekort?

Een magnesium tekort kan ontstaan bij bepaald medicijngebruik. Medicatie die de opname van magnesium in het lichaam belemmert, zijn onder andere maagzuurremmers. Vermoedelijk wordt het tekort aan magnesium veroorzaakt doordat deze geneesmiddelen de absorptie vanuit de darm verminderen. Een ander medicijn dat de opname van magnesium mogelijk belemmert zijn plaspillen (diuretica). Ook Lis- en thiazidediuretica kunnen het totale magnesiumgehalte verminderen in het lichaam door verhoging van de uitscheiding via de nieren.

magnesium voor spieren - magnesium tekort

Magnesium tekort door alcohol

Naast medicatie inname kan een hoge alcoholinname ook bijdragen aan een magnesium tekort in het lichaam. Alcohol is een molecuul dat invloed heeft op de afgifte of blokkade van neurotransmitters en het magnesiumgehalte in ons lichaam. Neurotransmitters zorgen ervoor dat ons lichaam in actie komt of geremd wordt. Dit zorgt voor een mogelijk dronken gevoel dat je ervaart bij een hoge alcoholinname. Na inname van een grote hoeveelheid alcohol is het magnesiumgehalte in de urine twee- tot driemaal hoger dan normaal. Hierdoor hebben alcoholisten vaker een chronisch magnesium tekort.

Magnesium tekort door ondervoeding

Een magnesium tekort kan ook ontstaan door ondervoeding. Het menselijke lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken en daarom moeten we deze mineralen uit voedselproducten halen. Magnesium is essentieel voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam. Dit zijn enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zet dus (voedings)stoffen in je lichaam om naar energie. De producten waar je magnesium uit haalt zijn:

  • Brood, graan- en melkproducten
  • Bladgroenten
  • Pure chocolade
  • Avocado‚Äôs
  • Noten en peulvruchten
  • Zaden en pitten
  • Tofu en vette vis
  • Bananen en gedroogde vijgen

alchoholinname - mogelijke oorzaak magnesium tekort

Gevolgen magnesium tekort

Een magnesium tekort is vaak moeilijk te herkennen. Specifieke klachten zoals spier- en zenuwstoornissen komen het meest voor. Denk hierbij aan spierzwakte of -krampen, beven of stuipen. Magnesium speelt een belangrijke rol in de overdracht van zenuwprikkels. Een tekort kan dan ook mogelijk leiden tot tintelingen in de vingers en tenen. In combinatie met gevoelloosheid kunnen deze symptomen duiden op een magnesiumtekort. Ook kunnen er bepaalde psychische klachten optreden, zoals prikkelbaarheid, depressie en psychose. In het ergste geval kunnen er hartritmestoornissen optreden.

Supplementen bij magnesium tekort

Bij Hulp bij Bijwerkingen raden wij een combinatie van supplementen over het algemeen af. Maar in dit geval raden wij wel het gebruik van een calcium-magnesium-zink formule aan. Deze combinatie kan ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar mineralen voor spieren en gewrichten.