Mailen

Relatie tussen vitamine b8, zink en huidproblemen of puistjes

21 oktober 2022

Wat is er bekend in de wetenschap over vitamine B8, zink en de huid?

En hoe zit het met de puistjes?

Vitamine B8 (biotine) en de huid

Vitamine B8 is ook wel bekend als biotine. Biotine is belangrijk voor de huid. Het draagt bij tot de instandhouding van een normale huid en helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit.

Biotine hoort bij de B-vitamines. Vroeger werd deze vitamine ook wel vitamine H genoemd

(van Huid). Hieronder zullen we een aantal wetenschappelijke resultaten bespreken.

“Vroege” wetenschappelijke resultaten op het gebied van vitamine B8 en de huid

Als we teruggaan naar de vroege wetenschappelijk onderzoeken rondom biotine en de huid komen we uit in 1986. Destijds werd er geconcludeerd dat biotine suppletie een positief effect heeft op beschadiging aan de voetzolen en op de droge huid. Dit onderzoek werd uitgevoerd bij zeugen.(1) Ook bij een onderzoek, uitgevoerd met honden, werden resultaten gesignaleerd met een gunstig effect van biotine op de behandeling van huidaandoeningen.(2) Verder onderzoek uit de jaren 90’ suggereert dat er aanwijzingen zijn dat biotine deficiëntie een rol speelt bij dermatologische manifestaties (3, 4). Overigens komt een “echte” biotine deficiëntie in de westerse wereld nauwelijks voor.

Wat zijn de meest recente wetenschappelijke resultaten?

Veel recent wetenschappelijk onderzoek naar biotine en huidproblematiek is er niet uitgevoerd. De resultaten vanuit de eerder uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken zijn nog altijd geldig voor de volgende gezondheidsclaims (bron: Keuringsraad, claimsdatabase):

 • Biotine draagt bij tot de instandhouding van normale huid en slijmvliezen
 • Biotine zorgt voor het behoud van normale structuur en functie van huid
 • Biotine helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit
 • Biotine helpt bij het gezond houden van de huid
 • Biotine helpt een normale huid in stand te houden
 • Biotine helpt een normale huid te behouden/helpt bij het behoud van een normale huid
 • Biotine is belangrijk voor de huid
 • Biotine levert een bijdrage aan het behoud van een normale huid/draagt bij aan het behoud van een normale huid
 • Biotine levert een bijdrage in het gezond houden van de huid
 • Biotine ondersteunt de normale huid
 • Biotine stimuleert het behoud van een normale huid
 • Biotine ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
 • Biotine voedt de huid (van binnenuit)
 • Biotine, voor het behoud van een gezonde huid
 • Biotine, voor inwendige huidverzorging

Waar moet je opletten met biotine?

Biotine wordt veelvuldig aangeraden en is veilig in zijn gebruik. In 2017 heeft de FDA echter een alert uitgegeven dat (TSH) laboratorium testen een onjuiste uitslag kunnen geven indien suppletie van biotine niet wordt gestaakt.(5) Dit zou kunnen leiden tot een onjuiste diagnose. Recent is wetenschappelijk onderzocht dat veel artsen zich van dit alert niet bewust zijn.(6)

Dat laboratorium testen worden beïnvloedt is overigens alleen het geval als er sprake is van een hoge dosis biotine. In dat geval moet er minstens 8 uur voorafgaande aan de bloedafname worden gestopt met de biotine suppletie. Het altijd verstandig om bij een geplande bloedafname de zorgverlener te informeren over biotine gebruik.

Is er ook een verband tussen biotine en het slikken van medicijnen?

Verschillende medicijnen kunnen de biotine behoefte verhogen:

 • Sulfa-antibiotica,
 • Anticonvulsiva (primidon, carbamazepine, fenytoïne, fenobarbital, valproïnezuur),
 • Isotretinoïne
 • De anticonceptiepil.

Omdat een goede waarde van biotine in het lichaam belangrijk is voor de huid kan suppletie van biotine voor deze groep patiënten gewenst zijn.

Zink en de huid: meer recente wetenschappelijke onderzoek beschikbaar?

Iets waar meer recent wetenschappelijk onderzoek naar is verricht: zink en huidaandoeningen. Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er mogelijk een associatie bestaat tussen zink en enkele ongemakken aan de huid, zoals puistjes. In 2020 werd op basis van een systematic review (de hoogste mate van bewijslast) het volgende gesteld: acnepatiënten hebben verlaagde serumzinkspiegels. Zink zou effectief zijn voor de behandeling van acne wanneer het wordt gebruikt als monotherapie of als aanvullende behandeling.(7) Een review uit 2022 ondersteunt het gebruik van zink bij patiënten met infectieuze aandoeningen (leishmaniasis en wratten) en ontstekingsaandoeningen (acne rosacea, etterende zweetklierontsteking).(8)

Is er ook een verband tussen zink en het slikken van medicijnen?

Verschillende medicijnen kunnen een remmende werking hebben op de opname van zink. Dit geldt bijvoorbeeld voor antibiotica, angiotensine 2 antagonisten, anticonceptie, corticosteroïden, diuretica (lisdiuretica, thiazides) en enalapril. De behoefte aan suppletie van zink kan bij het slikken van deze medicijnen groter zijn.

Conclusie

Het zijn vooral de wat oudere wetenschappelijke onderzoeken welke de positieve associatie tussen biotine en de huid onderbouwen. Echter, de bovengenoemde gezondheidsclaims over biotine zijn nog steeds accuraat. Biotine zit in onze “gummies” welke een kwalitatieve check van ons hebben gehad op hun samenstelling. Daarnaast kan het worden aanbevolen om onze samengestelde formule “calcium-magnesium-zink” eens te proberen. Dit omdat zink de huid van binnenuit kan voeden en met name vanwege de mogelijk wetenschappelijke associatie tussen zink en puistjes.

Literatuur

 1. Misir R, Blair R. Effect of biotin supplementation of a barley-wheat diet on restoration of healthy feet, legs and skin of biotin deficient sows. Res Vet Sci. 1986 Mar;40(2):212-8. PMID: 3704339.
 2. Frigg M, Schulze J, Völker L. Clinical study on the effect of biotin on skin conditions in dogs. Schweiz Arch Tierheilkd. 1989;131(10):621-5. PMID: 2602924.
 3. Mock DM. Skin manifestations of biotin deficiency. Semin Dermatol. 1991 Dec;10(4):296-302. PMID: 1764357.
 4. Prendiville JS, Manfredi LN. Skin signs of nutritional disorders. Semin Dermatol. 1992 Mar;11(1):88-97. PMID: 1550720..
 5. The FDA warns that biotin may interfere with lab tests: FDA safety communication. US FDA Administration, editor. 2017. Available from: https://www.fda.gov/medical-devices/safety-communications/fda-warns-biotin-may-interferelab-tests-fda-safety-communication
 6. Waqas B, Wu A, Yim E, Lipner SR. A survey-based study of physician practices regarding biotin supplementation. J Dermatolog Treat. 2022 Feb;33(1):573-574. doi: 10.1080/09546634.2020.1770178. Epub 2020 May 25. PMID: 32419559
 7. Searle T, Ali FR, Al-Niaimi F. Zinc in dermatology. J Dermatolog Treat. 2022 Aug;33(5):2455-2458. doi: 10.1080/09546634.2022.2062282. Epub 2022 Apr 18. PMID: 35437093.
 8. Yee, Brittany E., et al. “Serum zinc levels and efficacy of zinc treatment in acne vulgaris: A systematic review and meta‐analysis.” Dermatologic Therapy (2020): e14252.

Wil je weten hoe het precies zit met de relatie tussen vitamine b8, zink en de huid? Vraag dan om advies aan Hulp bij Bijwerkingen.

Geïnteresseerd in meer wetenschappelijke onderzoeken naar dit onderwerp? Vraag dit via onze advies knop.