Mailen

Telmisartan bijwerkingen

4 oktober 2023

Telmisartan bijwerkingen

Telmisartan is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij de behandeling van een hoge bloeddruk (hypertensie) en bepaalde hartaandoeningen. Het is effectief om de bloeddruk te verlagen, maar net als bij veel medicijnen kan Telmisartan bijwerkingen veroorzaken bij sommige gebruikers. Lees hier meer over de mogelijke bijwerkingen.

Mogelijke bijwerkingen van Telmisartan

Een van de bijwerkingen van Telmisartan die mogelijk kunnen optreden is duizeligheid. Sommige mensen kunnen ook last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn en/of maag-darmklachten zoals buikpijn of diarree. Deze bijwerkingen komen meestal voor in de beginfase van de behandeling of wanneer de dosering wordt aangepast. Gelukkig zijn de bijwerkingen doorgaans mild van aard en verdwijnen ze na verloop van tijd.

Telmisartan gebruiken onder begeleiding van een arts

Het medicijn Telmisartan is een zogenaamde RAS-remmer. Het is daarom belangrijk om dit medicijn alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts. In sommige gevallen kan de arts ook kiezen om een ander medicijn voor te schrijven als de bijwerkingen van Telmisartan (te) problematisch zijn. De arts kan je adviseren over de juiste dosering van Telmisartan en eventuele aanpassingen die nodig zijn om bijwerkingen te minimaliseren.

De bijwerkingen van deze RAS-Remmers, waartoe de angiotensine 2 antagonisten behoren, kunnen met de inname van zinksupplementen mogelijk worden verminderd (informatie van Hulp bij Bijwerkingen). Uit klinisch onderzoek blijkt dat daar tot op heden nog onvoldoende bewijs voor gevonden is.

Wil je weten hoe het precies zit met de relatie tussen vitamine D en de ontwikkeling van allergie├źn? Vraag dan om advies aan Hulp bij Bijwerkingen.

Geïnteresseerd in meer wetenschappelijke onderzoeken naar dit onderwerp? Vraag dit via onze advies knop.