Mailen

Ramipril bijwerkingen

19 september 2023

Ramipril bijwerkingen

Ramipril is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor het behandelen van hypertensie, ofwel hoge bloeddruk. Ramipril is een zogenoemde ACE-remmer met als belangrijkste functie het ontspannen van de bloedvaten waardoor de bloeddruk lager wordt. Hoewel ramipril effectief kan zijn bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, is het belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen die het gebruik van ramipril.

Bijwerkingen van ramipril

Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van ramipril zijn duizeligheid, vermoeidheid, hoesten en hoofdpijn. Sommige mensen ervaren ook veranderingen in hun nierfunctie of hebben last van een droge hoest die kan leiden tot ongemak. Ernstigere bijwerkingen, zoals allergische reacties, zwelling van het gezicht of ademhalingsproblemen, zijn zeldzaam, maar moeten onmiddellijk bij een arts worden gemeld.

Ramipril gebruiken onder begeleiding van een arts

Ramipril is een ACE-remmer en het is daarom belangrijk om ramipril alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts. In sommige gevallen kan de arts ervoor kiezen om een ander type medicatie voor te schrijven als de bijwerkingen van ramipril (te) problematisch zijn. Je arts kan je adviseren over de juiste dosering van ramipril en eventuele aanpassingen die nodig zijn om bijwerkingen te minimaliseren.

Het gebruik van ACE-remmers en de bijwerkingen daarvan, kunnen met de inname van een zinksupplementen een halt worden toegeroepen (informatie van Hulp bij Bijwerkingen). Uit klinisch onderzoek blijkt dat daar tot op heden nog onvoldoende bewijs voor gevonden is.