Mailen

Enalapril bijwerkingen

19 september 2023

Enalapril bijwerkingen: wat u moet weten over deze medicatie

Enalapril of enalaprilmaleaat is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor het behandelen van een hoge bloeddruk. Het middel behoort tot de ACE-remmers. Enalapril heeft als belangrijkste functie het laten ontspannen van de bloedvaten. Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk, waardoor het hart beter kan werken.

Enalapril bijwerkingen

Hoewel enalapril effectief is bij het behandelen van hoge bloeddruk (hypertensie) en andere aandoeningen, is het belangrijk om bewust te zijn van mogelijke bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van enalaprilmaleaat zijn onder meer duizeligheid, vermoeidheid, hoesten en veranderingen in de smaak. Deze bijwerkingen treden meestal op bij hogere doses, maar kunnen ook al voorkomen bij gebruik van enalapril 10 mg.

Enalapril gebruiken onder begeleiding van een arts

Enalapril is een ACE-remmer en het is daarom belangrijk om enalapril of enalaprilmaleaat alleen te gebruiken onder begeleiding van een arts. In sommige gevallen kan de arts ervoor kiezen om een ander type medicatie voor te schrijven als de bijwerkingen van enalaprilmaleaat (te) problematisch zijn. Je arts kan je adviseren over de juiste dosering van enalapril en eventuele aanpassingen die nodig zijn om bijwerkingen te minimaliseren.

Het gebruik van ACE-remmers en de bijwerkingen daarvan, kunnen met de inname van een zinksupplementen een halt worden toegeroepen (informatie van Hulp bij Bijwerkingen). Uit klinisch onderzoek blijkt dat daar tot op heden nog onvoldoende bewijs voor gevonden is.