Mailen

Bijwerkingen van Metformine

13 juni 2024

Metformine bijwerkingen

Metformine is een geneesmiddel dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2. Het behoort tot de klasse van medicijnen die bekend staan als biguaniden. Metformine werkt door de bloedsuikerspiegel te verlagen door de lever te helpen om minder glucose aan te maken en hiermee de gevoeligheid van het lichaam voor insuline te verbeteren.

Bijwerkingen van metformine

Hoewel metformine over het algemeen goed wordt verdragen door de meeste mensen, kunnen sommige mensen er toch bijwerkingen van ervaren. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:

  • Maagklachten: een van de meest voorkomende bijwerkingen van metformine is maagklachten, waaronder misselijkheid, braken, diarree of buikpijn. Deze bijwerkingen treden meestal in het begin van de behandeling op en kunnen na verloop van tijd afnemen.
  • Verminderde eetlust: sommige mensen ervaren een verminderde eetlust als bijwerking van metformine. Dit kan leiden tot gewichtsverlies, wat voor sommigen een positieve bijwerking kan zijn, maar dat voor andere mensen weer nadelig kan zijn.
  • Metalige smaak: een vreemde, metalige smaak in de mond kan ook een bijwerking van metformine zijn. Dit kan de smaak van voedsel beïnvloeden en kan als onaangenaam worden ervaren.
  • Hypoglykemie: hoewel metformine de bloedsuikerspiegel verlaagt, kan het in sommige gevallen leiden tot hypoglykemie, ofwel een té lage bloedsuikerspiegel, vooral als metformine wordt ingenomen in combinatie met andere diabetesmedicatie of als de dosis te hoog is.

Let op: bijwerkingen van metformine gebruik kunnen een tekort aan vitamine B12 en co-enzym Q10 creëren.

Vragen over het gebruik van metformine?

Heb je vragen over het gebruik en/of de bijwerkingen van metformine? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.