Mailen

Bijwerkingen van Fenobarbital

13 juni 2024

Fenobarbital bijwerkingen

Fenobarbital is een medicijn dat behoort tot de groep van barbituraten en wordt gebruikt voor de behandeling van epilepsie en bepaalde vormen van slapeloosheid. Het medicijn werkt door de activiteit in de hersenen te vertragen, waardoor epileptische aanvallen kunnen worden voorkomen en de slaap kan worden bevorderd.

Bijwerkingen van fenobarbital

Hoewel fenobarbital een effectief medicijn kan zijn bij de behandeling van epilepsie en slapeloosheid, kunnen er soms ook bijwerkingen optreden bij het gebruik ervan. Hier zijn enkele van de mogelijke bijwerkingen van fenobarbital:

  • Sufheid en vermoeidheid: wat veel voorkomt door het gebruik van fenobarbital is sufheid en vermoeidheid. Dit kan van invloed zijn op het dagelijks functioneren en het vermogen om taken uit te voeren die alertheid vereisen, zoals autorijden of machines bedienen.
  • Duizeligheid: er zijn mensen die duizeligheid ervaren bij het gebruik van fenobarbital, vooral bij het opstaan ​​uit een zittende of liggende positie. Dit kan het risico op vallen vergroten, vooral bij oudere volwassenen.
  • Minder goede coördinatie: fenobarbital kan de coördinatie en motorische vaardigheden beïnvloeden, waardoor het moeilijker kan zijn om activiteiten uit te voeren die nauwkeurige bewegingen vereisen.
  • Veranderingen in stemming: fenobarbital kan stemmingswisselingen veroorzaken, zoals depressie, prikkelbaarheid of emotionele afvlakking. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in stemming met je arts te bespreken.
  • Geheugenproblemen: Sommige mensen krijgen geheugenproblemen bij het gebruik van fenobarbital, zoals moeite met concentreren, vergeetachtigheid of moeite met het ophalen van informatie uit het geheugen.
  • Gewichtstoename: een gewichtstoename kan als bijwerking optreden bij langdurig gebruik van fenobarbital. Het is belangrijk om je gewicht in de gaten te houden en eventuele veranderingen met je arts te bespreken.

Let op: bijwerkingen van fenobarbital gebruik kunnen een tekort aan vitamine B12 en co-enzym Q10 creëren.

Vragen over het gebruik van fenobarbital?

Heb je vragen over het gebruik en/of de bijwerkingen van fenobarbital? Neem hiervoor contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.