Mailen

Bijwerkingen van Diazepam

13 juni 2024

Diazepam bijwerkingen

Diazepam, ook wel bekend onder de merknaam Valium, is een medicijn dat behoort tot de benzodiazepineklasse. Het wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder angststoornissen, spierspasmen, alcoholontwenning en epilepsie. Diazepam werkt door de activiteit in de hersenen te vertragen, wat een kalmerend effect heeft en angst, spanning en spierspasmen helpt te verminderen.

Bijwerkingen van diazepam

Hoewel diazepam effectief kan zijn bij het behandelen van verschillende aandoeningen, kunnen er ook bijwerkingen optreden bij het gebruik ervan. Hier zijn enkele van de mogelijke bijwerkingen van diazepam:

  • Sufheid en vermoeidheid: een veelvoorkomende bijwerking van diazepam is sufheid en vermoeidheid. Dit kan invloed hebben op het dagelijks functioneren en het vermogen om taken uit te voeren die alertheid vereisen, zoals autorijden of machines bedienen.
  • Duizeligheid: sommige mensen krijgen last van duizeligheid bij het gebruik van diazepam, vooral bij het opstaan ​​uit een zittende of liggende positie. Dit kan het risico op vallen vergroten, vooral bij oudere volwassenen.
  • Minder goede coördinatie: diazepam kan de coördinatie en motorische vaardigheden beïnvloeden, waardoor het moeilijker kan zijn om activiteiten uit te voeren die nauwkeurige bewegingen vereisen.
  • Stemmingswisselingen: diazepam kan stemmingsveranderingen veroorzaken, zoals depressie, prikkelbaarheid of emotionele afvlakking. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in stemming met een arts te bespreken.
  • Geheugenproblemen: sommige mensen ervaren geheugenproblemen bij het gebruik van diazepam, zoals moeite met concentreren, vergeetachtigheid of moeite met het ophalen van informatie uit het geheugen.
  • Gewichtstoename: het is belangrijk om je gewicht regelmatig te controleren en een gewichtstoename met je arts te bespreken.

Let op: bijwerkingen van diazepam gebruik kunnen een tekort aan vitamine B12 en co-enzym Q10 creëren.

Vragen over het gebruik van diazepam?

Heb je vragen over het gebruik en/of de bijwerkingen van diazepam? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.