Mailen

Bijwerkingen van Carbamazepine

13 juni 2024

Carbamazepine bijwerkingen

Carbamazepine is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van anti-epileptica. Het wordt vaak voorgeschreven voor de behandeling van epilepsie, maar kan ook worden gebruikt als medicijn voor andere aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis en neuropathische pijn. Carbamazepine werkt door de elektrische activiteit in de hersenen te stabiliseren, ofwel: het medicijn brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust, waardoor de kans op epileptische aanvallen wordt verminderd en symptomen van andere aandoeningen worden beheerst.

Bijwerkingen van carbamazepine

Hoewel carbamazepine effectief is bij het beheersen van epileptische aanvallen en andere aandoeningen, kunnen er ook bijwerkingen optreden bij het gebruik. Enkele regelmatig voorkomende bijwerkingen van carbamazepine zijn:

  • Duizeligheid en slaperigheid: een van de meest voorkomende bijwerkingen van carbamazepine is duizeligheid en slaperigheid. Dit kan het dagelijks functioneren beïnvloeden en het risico op vallen vergroten, vooral bij ouderen.
  • Misselijkheid en braken: sommige mensen krijgen last van maagklachten, misselijkheid of braken. Dit kan het moeilijk maken om de medicatie in te nemen en/of leiden tot een verminderde eetlust.
  • Gewichtstoename: gewichtstoename kan ook een bijwerking zijn, hoewel dit zeker niet bij iedereen voorkomt. Controleer je gewicht regelmatig en bespreek eventuele veranderingen met je arts.
  • Stemmingsveranderingen: veranderingen in stemmingen, zoals depressie, prikkelbaarheid of angst, kunnen ook voorkomen bij het gebruik van carbamazepine. Bespreek dit ook met je arts.
  • Huiduitslag: in zeldzame gevallen kan carbamazepine huiduitslag veroorzaken.
  • Bloedbeeldafwijkingen: carbamazepine kan veranderingen in het bloedbeeld veroorzaken, zoals een afname van het aantal witte bloedcellen. Dit kan het risico op infecties verhogen. Regelmatig bloedonderzoek laten uitvoeren is dus raadzaam.

Let op: bijwerkingen van carbamazepine gebruik kunnen een tekort aan vitamine B12 en co-enzym Q10 creëren.

Vragen over het gebruik van carbamazepine?

Heb je vragen over het gebruik en/of de bijwerkingen van carbamazepine? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.