Mailen

Bijwerkingen van antidepressiva

12 december 2023

Antidepressiva bijwerkingen

Antidepressiva zijn geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor de behandeling van depressie en andere stemmingsstoornissen. Ze beïnvloeden stoffen in de hersenen, die bepalend zijn voor de gevoelens en die een sombere (of vrolijke) stemming veroorzaken. Die stoffen of mechanismen heten neurotransmitters. Ze zorgen ervoor dat de verschillende zenuwen goed met elkaar communiceren. Bij depressie is de werking van twee soorten neurotransmitters ontregeld, namelijk van serotonine en noradrenaline. Antidepressiva proberen de werking weer te herstellen.

Bijwerkingen van antidepressiva

Hoewel antidepressiva aanzienlijke voordelen kunnen bieden bij de behandeling van depressie, zijn er ook bijwerkingen waarmee rekening moet worden gehouden. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen dezelfde bijwerkingen zal ervaren en sommige mensen kunnen helemaal geen bijwerkingen ondervinden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van antidepressiva:

  • maag- en darmklachten: veel mensen melden milde misselijkheid en maagklachten wanneer ze beginnen met het innemen van antidepressiva. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak na verloop van tijd, naarmate het lichaam zich aanpast aan het medicijn.
  • nervositeit
  • hoofdpijn
  • toegenomen prikkelbaarheid of agressie: in zeldzame gevallen kunnen antidepressiva leiden tot veranderingen in stemming en gedrag, waaronder toegenomen angst, suïcidale gedachten of gedrag. Het is van cruciaal belang om deze symptomen onmiddellijk te melden aan een arts.
  • gewichtsafname of toename: sommige antidepressiva kunnen leiden tot gewichtstoename, terwijl anderen gewichtsverlies kunnen veroorzaken. Het soort antidepressivum dat je voorgeschreven krijgt, speelt een rol bij deze veranderingen.
  • slapeloosheid: sommige antidepressiva kunnen slaperigheid veroorzaken, terwijl andere juist slapeloosheid kunnen verergeren. Dit kan van invloed zijn op de slaapkwaliteit en het dagelijks functioneren
  • seksuele stoornissen of het verlies van seksuele gevoelens: dit kan een belangrijk aandachtspunt zijn voor mensen die deze medicijnen gebruiken.
  • bloedingsstoornissen (sneller blauwe plekken)

Let wel: de bijwerkingen van antidepressiva gebruik kunnen een tekort aan magnesium en vitamine B12 veroorzaken.

Antidepressiva gebruiken op advies van arts

De keuze voor het juiste antidepressivum en de juiste dosering moeten in samenspraak met een gekwalificeerde arts worden gemaakt. Patiënten moeten ook regelmatig contact houden met hun arts om eventuele bijwerkingen te bespreken en ervoor te zorgen dat het medicijn effectief blijft bij de behandeling van hun aandoening.

Vragen over het gebruik van antidepressiva

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het gebruik en/of de mogelijke bijwerkingen van antidepressiva. Neem dan gerust telefonisch of per mail contact met ons op. We informeren je graag. Bel ons op 085 060 72 85 of mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.