Mailen

Bijwerkingen van Antibiotica

1 december 2023

Antibiotica bijwerkingen

Antibiotica zijn krachtige medicijnen die worden gebruikt om mensen die bacteriële infecties hebben mee te behandelen. Antibiotica werken door bacteriën te doden of hun groei te remmen, waardoor ons immuunsysteem de kans krijgt om de infectie te bestrijden.

Wat doet antibiotica met je lichaam?

Wanneer je antibiotica gebruikt, dringen ze je lichaam binnen en starten ze direct met het bestrijden van de bacteriën die de infectie veroorzaken. Dat kunnen diverse soorten bacteriën zijn; van de meest voorkomende tot aan de meest resistente bacteriën. Antibiotica helpen je immuunsysteem om de infectie te overwinnen en je gezondheid te herstellen.

Bijwerkingen van antibiotica

Hoewel antibiotica van grote waarde zijn in de geneeskunde, kunnen ze ook bijwerkingen veroorzaken. Welke bijwerkingen dat zijn, hangt af van het type antibioticum, de dosering en de individuele reactie van de patiënt.

Veelvoorkomende bijwerkingen van antibiotica

De meest voorkomende bijwerkingen van antibiotica zijn maag- en darmklachten, diarree, misselijkheid en overgevoeligheid voor uv-straling. Daarnaast bestaat het gevaar dat je met een antibioticakuur niet alleen de ziekmakende bacteriën kapot maakt, maar ook de nuttige bacteriën in je lichaam.

Allergische reacties

Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen, variërend van milde huiduitslag tot ernstige anafylactische reacties. Als je tekenen van een allergie opmerkt, zoals jeuk, huiduitslag, ademhalingsproblemen of een zwelling; neem dan zo snel mogelijk contact op met je arts.

De bijwerkingen van antibiotica gebruik kunnen een tekort aan magnesium, calcium, Biotine / vitamine B8 veroorzaken.

Vragen over het gebruik van antibiotica?

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het gebruik en/of de mogelijke bijwerkingen van antibiotica. Neem dan gerust telefonisch of per mail contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.