Mailen

Bijwerkingen van anti epileptica

13 juni 2024

Anti-epileptica bijwerkingen

Anti-epileptica, ofwel medicijnen die bedoeld zijn om epileptische aanvallen te voorkomen, zijn geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van epilepsie. Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen die epileptische aanvallen worden genoemd. Anti-epileptica werken door de elektrische activiteit in de hersenen te stabiliseren, waardoor de kans op epileptische aanvallen wordt verminderd.

Voor wie anti-epileptica?

Anti-epileptica worden voorgeschreven aan patiënten met epilepsie, maar ook aan patiënten met zenuwpijn. Zij verminderen de prikkelbaarheid van het centrale zenuwstelsel, waardoor ze ook pijnklachten verminderen. Je hoeft dus geen epilepsie te hebben om anti-epileptica als pijnstiller te gebruiken.

Bijwerkingen van anti-epileptica

Hoewel anti-epileptica effectief zijn bij het beheersen van epileptische aanvallen, kunnen ze ook bijwerkingen veroorzaken. Hier zijn enkele veelvoorkomende bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van anti-epileptica:

  • Vermoeidheid: veel mensen ervaren vermoeidheid als bijwerking van anti-epileptica. Dit kan variëren van milde vermoeidheid tot ernstige slaperigheid die het dagelijks functioneren beïnvloedt.
  • Duizeligheid: duizeligheid komt ook vaak voorbij bij het gebruik van anti-epileptica, vooral in het begin van de behandeling of bij het veranderen van de dosis. Dit kan leiden tot een gevoel van instabiliteit of het risico op vallen vergroten.
  • Gewichtstoename: sommige anti-epileptica kunnen een gewichtstoename veroorzaken. Voor sommige mensen kan dat vervelend zijn, vooral omdat gewichtstoename kan bijdragen tot andere gezondheidsproblemen.
  • Stemmingswisselingen: veranderingen in stemming, zoals depressie, prikkelbaarheid of angst, kunnen bijwerkingen zijn van anti-epileptica. Het is belangrijk om deze veranderingen met een arts te bespreken, omdat ze van invloed kunnen zijn op de levenskwaliteit.
  • Misselijkheid en braken: sommige mensen ervaren maagklachten, misselijkheid of braken. Dit kan het moeilijk maken om de medicatie in te nemen en het kan leiden tot verminderde eetlust.
  • Huiduitslag: er zijn zeldzame gevallen bekend dat anti-epileptica huiduitslag kunnen veroorzaken als bijwerking. Meld eventuele huidveranderingen bij je huisarts, omdat het een teken kan zijn van een allergische reactie of een ander probleem.

Het is sowieso raadzaam om bijwerkingen van anti-epileptica te melden bij je arts. Ook is het  is belangrijk om de medicatie niet te stoppen zonder advies van je arts, omdat dit de controle over epileptische aanvallen kan verstoren.

Let op: bijwerkingen van anti-epileptica gebruik kunnen een tekort aan vitamine B12 en co-enzym Q10 creëren.

Vragen over het gebruik van anti-epileptica?

Heb je vragen over het gebruik en/of de bijwerkingen van anti-epileptica? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.