Mailen

Bijwerkingen citalopram (antidepressiva, SSRI)

7 maart 2024

Citalopram bijwerkingen

Citalopram is een medicijn dat sommige mensen krijgen voorgeschreven bij depressiviteit en angststoornissen (dwangneurosen en paniekstoornissen). Citalopram verbetert iemands stemming en vermindert angsten en angstverschijnselen, zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen.

Wat is citalopram?

Citalopram is een antidepressivum. Het middel remt de heropname van de neurotransmitter serotonine in de hersenen; het behoort tot de selectieve serotonineheropnameremmers, vaak afgekort tot SSRI. Het wordt dus vaak voorgeschreven om depressieve stoornissen en angststoornissen te behandelen door de heropname van serotonine in de hersenen te vertragen, waardoor de stemming kan verbeteren.

Bijwerkingen van citalopram

Citalopram kan mogelijk bijwerkingen veroorzaken. Het is belangrijk dat je je daar bewust van bent. Veel voorkomende bijwerkingen zijn onder meer misselijkheid, slapeloosheid, vermoeidheid en gewichtsveranderingen. Sommige mensen ervaren seksuele bijwerkingen, zoals een verminderd libido of moeilijkheden bij het bereiken van een orgasme.

In zeldzame gevallen kunnen meer ernstige bijwerkingen optreden, zoals veranderingen in hartslag, duizeligheid bij het opstaan, of zelfs serotoninesyndroom, een potentieel levensbedreigende aandoening die kan ontstaan door een teveel aan serotonine in het lichaam.

Bijwerkingen van antidepressiva gebruik kunnen een tekort aan magnesium en vitamine B12 veroorzaken. 

Vragen over het gebruik van antidepressiva?

Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over het gebruik en/of de mogelijke bijwerkingen van antidepressiva, zoals citalopram. Neem dan gerust per mail contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.