Mailen
Biotine vitamine B8

Bevordert Biotine (vitamine B8) onze energiestofwisseling?

10 februari 2023

Biotine en onze (energie)stofwisseling

Dat Biotine en rol speelt bij het gezond houden van onze haren, huid en nagels hebben we eerder besproken. Maar wist je dat Biotine ook de energiestofwisseling bevordert? Tevens activeert Biotine jouw natuurlijk energie in het lichaam.[1, 2, 3]
Biotine is ook wel bekend als Vitamine B8 en hoort bij de B-vitamines. Het is één van de minder bekende B-vitamines. Vroeger werd deze vitamine ook wel vitamine H genoemd. Het is een wateroplosbare vitamine, wat betekent dat het lichaam alleen de hoeveelheid Biotine opneemt die het nodig heeft.

Hoe zit het precies met de energiestofwisseling?

Biotine is dus belangrijk voor de stofwisseling en energiehuishouding in het lichaam. Het kan de energiestofwisseling bevorderen doordat Biotine helpt om energie vrij te maken uit de koolhydraten, vetten en eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen. Daarnaast speelt het een rol bij de afbraak en opname van koolhydraten, vetten en eiwitten in het lichaam.

Hoe zit het met de wetenschappelijke resultaten?

Begin jaren ’00 is er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in het laboratorium op menselijke “jurkat cellen”. Resultaten uit dit onderzoek toonden aan dat Biotine suppletie onder andere het metabolisme in deze menselijke “jurkat cellen” beïnvloedt.[4] Dat Biotine een cruciale rol speelt bij de synthese van vetzuren en het katabolisme van aminozuren is in latere onderzoeken uitgebreid bestudeerd en beschreven.[5, 6] Vanwege de rol in de synthese van vetzuren en het katabolisme van aminozuren is Biotine belangrijk voor de productie en opslag van energie in de lichaamscel.

Resultaten afkomstig uit uitgevoerde wetenschappelijke onderzoeken zijn geldig voor de volgende gezondheidsclaims (bron: Keuringsraad, claimsdatabase):

 • Biotine activeert je natuurlijke energie in het lichaam;
 • Biotine bevordert de energiestofwisseling;
 • Biotine draagt bij aan een normale energiehuishouding;
 • Biotine draagt bij aan een normale energiestofwisseling;
 • Biotine draagt bij aan het energieleverend metabolisme;
 • Biotine heeft een gunstige invloed op een normaal energieleverend metabolisme;
 • Biotine helpt energie vrij te maken uit de voeding;
 • Biotine helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten;
 • Biotine is belangrijk voor het energiemetabolisme;
 • Biotine ondersteunt de energiestofwisseling;
 • Biotine ondersteunt het energieniveau;
 • Biotine speelt een rol bij de activiteit van bepaalde enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme.

Een tekort aan Biotine en de bijbehorende klachten

Een daadwerkelijk tekort aan Biotine is zeldzaam maar als dit eenmaal het geval is, dan kan het wel ernstige klachten geven. Allereerst kan het huid-, nagel- en haarproblematiek veroorzaken maar ook wordt een tekort aan Biotine in verband gebracht met neurologische aandoeningen: depressie, hallucinaties en paresthesie (tintelend/brandend gevoel) van de extremiteiten.[7] De exacte mechanismen die leiden tot deze neurologische aandoeningen zijn nog onbekend. Redelijkerwijs kan wel worden aangenomen dat de sleutelrol van Biotine binnen het energetische metabolisme van alle cellen (inclusief in de hersenen en zenuwen) van groot belang is voor een normale werking van het zenuwstelsel.[8] Een tekort aan Biotine kan hierin dus problemen geven.

Hoe krijgen we Biotine in ons lichaam?

Het lichaam maakt zelf geen Biotine aan, de aanvoer van Biotine komt van buitenaf. Ook kan het lichaam geen Biotine opslaan omdat het, zoals eerder benoemd, een wateroplosbare vitamine is. Je moet er dus voor zorgen dat je iedere dag genoeg Biotine binnenkrijgt. Het eten van voedsel dat rijk is aan Biotine (eieren, lever, melk, pinda’s en noten) is daarom belangrijk. Wat daarnaast (negatief) van invloed kan zijn is het slikken van bepaalde medicatie.

Is er een verband tussen Biotine en het slikken van medicijnen?

Verschillende medicijnen kunnen de behoefte aan Biotine verhogen:

 • Sulfa-antibiotica;
 • Anticonvulsiva (primidon, carbamazepine, fenytoïne, fenobarbital, valproïnezuur);
 • Isotretinoïne;
 • De anticonceptiepil.

Omdat een goede waarde van Biotine in het lichaam belangrijk is voor het activeren van jouw natuurlijke energie kan suppletie van Biotine voor deze groep patiënten gewenst zijn.

Conclusie

Naast het gezond houden van onze haren, huid en nagels is Biotine belangrijk voor het activeren van jouw natuurlijke energie in het lichaam. Het kan de energiestofwisseling bevorderen doordat Biotine helpt om energie vrij te maken uit de koolhydraten, vetten en eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen. Daarnaast speelt Biotine een rol bij de afbraak en opname van koolhydraten, vetten en eiwitten in het lichaam.
Een daadwerkelijk tekort aan Biotine is zeldzaam maar als dit eenmaal het geval is dan kan het wel voor ernstige klachten zorgen. Verschillende medicijnen kunnen de behoefte aan Biotine verhogen. Let hier dus extra op als je antibiotica, anticonvulsiva, iIsotretinoïne of de anticonceptiepil slikt.
Een hoge dosering Biotine zit verwerkt in onze gummies voor haar, huid en nagels.
Zorg ervoor dat je suppletie van Biotine baseert op goede adviezen. Wil je meer informatie over deze adviezen? Laat het ons dan weten!

Literatuur

 • Said HM. Biotin: biochemical, physiological and clinical aspects. Subcell Biochem. 2012;56:1-19. doi: 10.1007/978-94-007-2199-9_1. PMID: 22116691.
 • McMahon RJ. Biotin in metabolism and molecular biology. Annu Rev Nutr. 2002;22:221-39. doi: 10.1146/annurev.nutr.22.121101.112819. Epub 2002 Jan 4. PMID: 12055344.
 • Tardy AL, Pouteau E, Marquez D, Yilmaz C, Scholey A. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients. 2020 Jan 16;12(1):228. doi: 10.3390/nu12010228. PMID: 31963141; PMCID: PMC7019700.
 • Manthey KC, Griffin JB, Zempleni J. Biotin supply affects expression of biotin trnsporters, biotinylation of carboxylases and metabolism of interleukin-2 in Jurkat cells. J Nutr. 2002 May;132(5):887-92. doi: 10.1093/jn/132.5.887. Erratum in: J Nutr 2002 Aug;132(8):2326. PMID: 11983808.
 • Zempleni J., Wueratne S.S.K., Kurosihi T. Biotin. In: Erdman J.W., Macdonald I.A., Zeisel S.H., editors. Present Knowledge in Nutrition. Wiley-Blackwell; Washington, DC, USA: 2012. pp. 359–374.
 • Mock D.M. Biotin: Physiology, dietary sources, and requirements. In: Caballero B., editor. Encyclopedia of Human Nutrition. 3rd ed. Academic Press; Waltham, MA, USA: 2013. pp. 182–190.
 • Zempleni J., Wueratne S.S.K., Kurosihi T. Biotin. In: Erdman J.W., Macdonald I.A., Zeisel S.H., editors. Present Knowledge in Nutrition. Wiley-Blackwell; Washington, DC, USA: 2012. pp. 359–374.
 • Harris J.J., Jolivet R., Attwell D. Synaptic energy use and supply. Neuron. 2012;75:762–777. doi: 10.1016/j.neuron.2012.08.019.