Anticonceptie bijwerkingen
7 maart 2024Anticonceptie bijwerkingen
Anticonceptie, ofwel ‘tegen conceptie’, zijn manieren die worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Het doel hiervan is om de conceptie, de ontmoeting van een eicel en zaadcel, te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van anticonceptie, waaronder orale anticonceptiva (de pil), injecties, spiraaltjes en meer. Hoewel anticonceptie een belangrijk hulpmiddel is voor het plannen van kinderen; het is ook zeer belangrijk om te weten van de mogelijke bijwerkingen zijn van het gebruik van anticonceptie.
Wat doet anticonceptie met je lichaam?
Anticonceptiemiddelen werken op verschillende manieren, maar de meeste bevatten hormonen die de normale menstruatiecyclus beïnvloeden. Zo bevat de pil hormonen als oestrogeen en progestageen, die de ovulatie onderdrukken en het baarmoederslijmvlies verdikken. Daardoor wordt het voor zaadcellen moeilijker om de eicel te bereiken. Daarnaast kan anticonceptie de afscheiding van cervicaal slijm verminderen, wat helpt voorkomen dat zaadcellen de baarmoeder bereiken. Deze processen kunnen een zwangerschap voorkomen.
Bijwerkingen anticonceptie
Hoewel anticonceptie effectief is in het voorkomen van zwangerschap, kan het ook bijwerkingen hebben. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van stemmingswisselingen, misselijkheid, hoofdpijn, of gevoelige borsten. Gewichtsveranderingen en veranderingen in libido worden ook soms gemeld.
Bijwerken bij bepaalde typen anticonceptie
Sommige vrouwen ervaren bijwerkingen die specifiek zijn voor het type anticonceptiemiddel dat ze gebruiken. Bij hormonale methoden, zoals de pil, kunnen vrouwen last krijgen van zogenaamde doorbraakbloedingen of tussentijdse bloedingen. Het is belangrijk om deze bijwerkingen met een arts te bespreken, omdat het dan misschien beter is om over te stappen naar een ander type anticonceptie met minder bijwerkingen.
Let op: bijwerkingen van anticonceptie gebruik kunnen een tekort aan magnesium, calcium, biotine/vitamine B8 veroorzaken)
Vragen over het gebruik van anticonceptie?
Heb je vragen over het gebruik en/of de bijwerkingen van anticonceptie? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag. Mail naar support@hulpbijbijwerkingen.nl.